Somekaverit

Nuori makaa sängyllä ja katsoo puhelinta hymyillen.

Somekavereiden merkitys

Kaveri- ja ystävyyssuhteilla on keskeinen tehtävä nuorten kasvussa, sosiaalisten taitojen kehittymisessä ja identiteetin rakentumisessa.

Kaveri- ja ystäväsuhteiden ylläpitäminen on mahdollista niin kasvotusten kuin somessa. Ystävyys somessa on aivan yhtä aitoa, arvokasta ja merkityksellistä kuin kasvotusten esimerkiksi koulussa. Some voi olla myös tärkeä ja iso osa kasvokkaisia ystävyyssuhteita. Eri somekanavien kautta, kuten Snapchatissa, on mahdollista pitää yhteyttä kavereihin ja ystäviin riippumatta etäisyyksistä.

Some mahdollistaa myös uusien kaveri- ja ystävyyssuhteiden syntymisen. Somessa on mahdollista muun muassa fanittaa, harrastaa, tehdä taidetta, pelata yhdessä ja olla osana yhteisöjä, joiden kautta on mahdollista löytää myös uusia kavereita. Erityisen merkityksellisiä somen tarjoamat mahdollisuudet löytää itselle tärkeiden yhteisöjen pariin ovat esimerkiksi vähemmistöön kuuluville ja syrjäytymisriskissä oleville nuorille.

Lue lisää siitä, mihin nuoret käyttävät somea täältä.

Vinkkejä somekaverisuhteisiin

 • Muista oma yksityisyys. Jos et ole varma, kenen kanssa juttelet, älä jaa esimerkiksi koko nimeäsi, puhelinnumeroasi, osoitetietojasi tai snäppikarttasi sijaintia.
 • Muista kysyä aina lupa, ennen kuin jaat sun kaverista mitään someen.
 • Somekaverin ei tarvitse olla aina tavoitettavissa. Kaikki tarvitsee omaa aikaa – myös somesta.
 • Jutelkaa, millä tavalla tykkäätte keskustella. Kaikilla on erilainen huumorintaju, erilaiset tavat kirjoittaa, käyttää emojeita ja eri tahti vastata viesteihin. Näistä kannattaa jutella avoimesti ja muistaa, et nämä saattaa myös muuttua.
 • Älä painosta sun kaveria, esimerkiksi jakamaan tietojaan tai lähettämään mitään sellaista, mitä hän ei itse halua.
 • Tunnista oma epämukavuus ja ahdistus. Jos mikään somekaverin keskustelussa alkaa tuntua epämiellyttävälle, ahdistavalle tai oudolle, kannattaa asiasta jutella jonkun aikuisen kanssa. Esimerkiksi iän valehteleminen tai keskustelun siirtyminen seksuaalisiin asioihin yllättäen eivät kuulu turvallisiin somekaverisuhteisiin.

 

Puhekupla, jossa teksti: “Oon saanut tosi monta ihanaa kaveria somesta ja huomennakin nähdään mun yhden kaverin kaa ekaa kertaa, tutustuttiin tiktokissa 💗”. Lainaus on nuorelta Sua varten somessa -toiminnasta.

5+1 vinkkiä somekaverin tapaamiseen turvallisemmin

 1. Vaihtakaa naamakuvia tai soittakaa videopuhelu toisillenne ennen näkemistä. Näin tiedätte, miltä toinen näyttää ja ketä odottaa paikalle.
 2. Sopikaa tapaaminen julkiselle paikalle, jossa on muitakin ihmisiä. Esimerkiksi nuorisotilalle, kahvilaan, elokuviin tai kirjastoon.
 3. Kerro aikuiselle ja/tai kaverille, minne olet menossa ja ketä olet tapaamassa.
 4. Ottakaa kaveri tai aikuinen mukaan. Hän voi hengata teidän kanssanne tai hän voi jäädä etäämmälle varmistamaan, että kaikki sujuu hyvin.
 5. Muista, että saat lähteä tai perua tapaamisen, jos sulla on epämukava, ahdistunut tai painostettu olo. Suunnittele varmuuden vuoksi etukäteen, miten poistut tilanteesta ja kelle aikuiselle kerrot heti, jos esimerkiksi somekaveri paljastuukin ihan eri tyypiksi, kuin mitä on sanonut olevansa.
 6. Pitäkää kivaa!