Meistä

Henkilö pitelee älypuhelinta. Henkilöllä on violetti huppari päällä, jossa on Sua varten somessa -logo rinnassa. Älypuhelimen taka kannessa on neljä sydämen muotoista tarraa, joissa on trans-, muunsukupuolisten ja intersukupuolisten liput sekä sateenkaarilippu.

Nuorten puolella. Häirintää vastaan.

Sua varten somessa on sosiaalisen median alustoilla toimiva ilmainen palvelu. Autamme 8-21-vuotiaita nuoria, jotka kohtaavat seksuaalista ahdistelua, häirintää ja kiusaamista, ja koulutamme ammattilaisia ja kasvattajia somehäirinnän ja jalkautuvan sometyön teemoista.

Somessa tapahtuva häirintä on laaja ja aikuisilta piiloon jäävä ongelma.

 • 80 % nuorista on nähnyt ja puolet nuorista itse kokenut somekiusaamista.
 • Seksuaalista ahdistelua tai aikuisten yhteydenottoja somen välityksellä vastaanottaa kaksi kolmesta tytöstä.
 • Vain pieni osa nuorista kertoo kokemastaan häirinnästä aikuiselle.

Sua varten somessa on Suomen ainoa häirintään ja kiusaamiseen puuttuva ja nuoria suoraan somessa auttava taho. Meille voi laittaa viestiä minä päivänä ja mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Tuemme häirintää tai väkivaltaa kokenutta nuorta kokemuksen käsittelyssä ja viemme asian tarvittaessa eteenpäin.

Sua varten somessa tuottaa nuorille suunnattua tietoa häirintätilanteista ja omista rajoista. Turvataitoja vahvistavaa sisältöä tuotetaan kuvapalvelu Instagramissa, videopalvelu TikTokissa ja viestipalvelu Snapchatissa, eli samoilla sosiaalisen median alustoilla, missä somehäirinnän tilanteetkin usein tapahtuvat. Lisäksi jalkaudumme somealustoille ja puutumme aktiivisesti nuorten kokemaan kiusaamiseen somen kommenttikentissä. Lue lisää jalkautuvasta somenuorisotyöstä Jalkaudu someen! Käsikirja nuorten kanssa työskenteleville -oppaastamme, jonka voit ladata Materiaalit-sivuiltamme.

Tarjoamme nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille koulutuksia somessa esiintyvistä ilmiöistä, jalkautuvasta sometyöstä sekä nuorten tavoittamisesta sosiaalisen median keinoin. Tutustu koulutuksiimme sivuillamme sekä somekanavissamme (avautuu uuteen välilehteen).

Somessa nuoria varten, aina nuorten puolella.

Vuonna 2023…

 • Yli 4000 keskustelua 8—21-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa Snapchatissa, TikTokissa ja Instagramissa.
 • 88% yhteydenottajista oli alle 16-vuotiaita. Tyypillisin yksityisviestiä laittava oli 11—14-vuotias tyttö, jolle on lähetetty tai jolta on pyydelty nudeja (alastonkuvia).
 • Suurin osa käydyistä keskusteluista liittyi seksuaaliseen häirintään ja ahdisteluun. Sen lisäksi juttelimme kiusaamiseen, mielenterveyteen, kouluun ja kaverisuhteisiin liittyvistä huolista.
 • Teimme poliisille lähes 100 ilmoitusta alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä.
 • Suavarten-sometilien nuorille suunnatut sisällöt saivat 2,2 miljoonaa näyttökertaa.

Seuraavista aiheista juttelimme erityisesti:

 • alastonkuvien vastaanottaminen, pyytely tai levittäminen
 • muu seksuaalinen häirintä somessa, kuten ahdistelevat viestit
 • kasvokkain tapahtuva häirintä tai kiusaaminen
 • kiusaaminen somessa
 • koulukiusaaminen tai koulussa tapahtuva väkivalta
 • grooming

Sua varten somessa on Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskuksen mahdollistama toiminto, joka auttaa lapsia ja nuoria sosiaalisen median alustoilla jalkautuvan nuorisotyön avulla. Taustaorganisaatioinamme toimivat uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton setlementtiyhdistys Loisto setlementti ry, joka tekee sosiaalista nuorisotyötä pääkaupunkiseudulla sekä nais- ja tyttöerityistä työtä pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Karjalassa tekevä järjestö Nicehearts ry.

Viisi sua varten somessa -työntekijää pitävät toisistaan kiinni ja ovat selkä kameraan päin. Violeteissa huppareissa on keltainen hymynaama. Ylhäällä lukee teksti Sua varten. Sun puolella.