Homo- ja transfobia

Lyhythiuksinen henkilö pitelemässä Pride-lippua selkänsä takana. Lipussa on muutamia sadepisaroita.

Homofobialla tarkoitetaan vihaa, inhoa tai pelkoa samaan sukupuoleen kohdistuvaa vetoa kohtaan. Homofobia kohdistuu esimerkiksi homoseksuaalisuuteen ja biseksuaalisuuteen.

Transfobialla tarkoitetaan vihaa, inhoa tai pelkoa ihmisiä kohtaan, joiden koettu ja/tai ilmaistu sukupuoli ei vastaa heidän syntymässä määriteltyä sukupuolta. Transfobia kohdistuu esimerkiksi transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin.

Homo- ja transfobia on…

  • huutelua, nimittelyä, loukkaavia “vitsejä” ja slurrien* käyttöä.
  • puhetta ja tekoja, jotka alentavat ja halventavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.
  • ilmeitä, eleitä, välttelyä, ulkopuolelle jättämistä, eristämistä ja jopa fyysistä väkivaltaa.
  • toisen seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin vähättelyä ja itsemäärittelyoikeuden mitätöintiä.
  • homottelua ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kuvaavien sanojen käyttöä haukkumasanoina.
  • piilossa yhteiskunnan rakenteissa ja toiminnassa, kuten lainsäädännössä, työelämässä ja koulutuksessa.
  • homo- ja transfobiaa, vaikkei sen tekijä olisikaan tarkoituksella homo-/transfobinen tai tietoinen toimintansa tai puheensa homo-/transfobisuudesta. Oleellista on, onko tekojen ja puheen vaikutus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivää.
  • voi olla myös sisäistettyä, eli seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva on sisäistänyt esim. yhteiskunnan, kulttuurin tai yhteisön kielteiset asenteet ja uskomukset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

*slurri tarkoittaa sanaa tai ilmaisua, joka on halventava ja jolla yritetään halventaa nimenomaan vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Slurrien käyttö on loukkaavaa, vaikka slurreja käyttäisi vahingossa ja tietämättömyyttään.

Onko homo- ja transfobiaa vielä?

Valitettavasti homo- ja transfobiaa on vielä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema ja oikeudet ovat parantuneet, mutta vähemmistöt joutuvat yhä kohtaamaan häirintää, syrjintää ja väkivaltaa.

  • Euroopan perusoikeusviraston 2023 kyselyn tulokset [avautuu uuteen välilehteen] osoittavat, että sateenkaarivähemmistöön kuuluvat kohtaavat yhä vihapuhetta ja syrjintää.
    • Yli joka toinen (54%) sateenkaarivähemmistöön kuuluvista on kokenut häirintää (esim. nimittelyä, uhkailua, uhkaavia eleitä) seksuaalisuutensa tai sukupuolensa vuoksi.
    • 15-17 -vuotiaista sateenkaarinuorista 70% on kokenut häirintää (esim. nimittelyä, uhkailua, uhkaavia eleitä) seksuaalisuutensa tai sukupuolensa vuoksi.
    • 41% suomalaisvastaajista katsoo, että sateenkaarivähemmistöjen kohtaama väkivalta, ennakkoluulot ja suvaitsemattomuus on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana.
  • Setan kyselyn [avautuu uuteen välilehteen] mukaan kahteen kolmesta Pride-tapahtumasta kohdistui vihatekoja vuonna 2023. Vihateot olivat muun muassa sateenkaarilippuihin kohdistuvaa ilkivaltaa ja somessa tehtyjä väkivaltauhkauksia.
  • Vuoden 2023 MP Sua varten somessa -kyselyssä kerrottiin useita kymmeniä kertoja homo- ja transfobian kokemisesta somessa. Voit lukea kyselyn tuloksista tarkemmin täältä.
  • Me Sua varten somessa teemme jalkautuvaa työtä somealustoilla lähes päivittäin. Näemme ja puutumme toistuvasti homo- ja transfobisiin sisältöihin ja kommentteihin Instagramissa ja Tiktokissa.

Homo- ja transfobia voi olla rikos – myös somessa

Jos rikoksen motiivina on ennakkoluulo tai vihamielisyys tiettyä ihmisryhmää kohtaan, voidaan puhua viharikoksesta. Periaatteessa mikä tahansa rikoslain mukaan rikokseksi määritelty teko voi olla viharikos.

Somessa homofobinen puhe voi olla rangaistavaa vihapuhetta ja viharikos. Rangaistava vihapuhe kohdistuu johonkin ihmisen tai ihmisryhmän ominaisuuteen, kuten seksuaaliseen suuntautumiseen.

Jos rangaistava vihapuhe kohdistuu esimerkiksi yhteen ihmiseen tai tiettyyn joukkoon ihmisiä, joita uhkaillaan väkivallalla, kyseessä voi olla esimerkiksi laiton uhkaus. Rangaistava vihapuhe voi olla kunnianloukkaus, jos yhdestä ihmisestä esimerkiksi levitetään valheellisia tietoja tai häntä halvennetaan.

Jos rangaistava vihapuhe kohdistuu koko ihmisryhmään esimerkiksi hyväksymällä ja toivomalla väkivaltaa ja syrjintää kyseistä ihmisryhmää kohtaan, kyseessä voi olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Mitä jos minuun kohdistetaan homo- tai transfobiaa somessa?

Jos sinuun kohdistetaan somessa sisältöä, kommentteja tai viestejä, joissa seksuaalisuutesi tai sukupuolesi takia sinua…

  • uhkaillaan väkivallalla,
  • kohtaan kannustetaan väkivaltaa,
  • solvataan, halvennetaan, tai
  • sinusta levitetään valheellisia, loukkaavia tietoja

asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille rikosilmoituksen tai nettivinkin kautta. Voit myös tehdä ilmoituksen Yhdenvertaisuusvaltuutetulle seksuaalisuuteen kohdistuvasta syrjinnästä ja Tasa-arvovaltuutetulle sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuvasta syrjinnästä.

Klikkaa tästä tekemään rikosilmoitus netissä [avautuu uuteen välilehteen].
Klikkaa tästä tekemään nettivinkki [avautuu uuteen välilehteen].
Klikkaa tästä ottamaan yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun [avautuu uuteen välilehteen].
Klikkaa tästä ottamaan yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun [avautuu uuteen välilehteen].

Voit tulla kysymään neuvoa ja juttelemaan kokemuksistasi myös meille Sua varten somessa -tiimiläisille. Meihin saa yhteyttä Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa. Katso yhteystietomme täältä.

7 vinkkiä miten puuttua homo- ja transfobiaan somessa

  1. Tunnista ja nimeä homo- ja transfobia. Homo- ja transfobisia kommentteja ja puhetta ei pidä ohittaa. Pyri olemaan asiallinen, mutta jämäkkä. Voit sanoa esimerkiksi: ”Toi sana on homofobinen, älä käytä sitä“, “Ei oo ok puhua toisista tolla tavalla“, “Tollanen kommentointi on asiatonta“.
  2. Anna tietoa. Korjaa yleisiä vääriä uskomuksia ja myyttejä. Voit ohjata kommentoijan tiedon pariin esimerkiksi Setan nettisivuille. Olemme koonneet vastauksia yleisiin sateenkaarimyytteihin Instagramiin (pääset lukemaan postaukset täältä ja täältä [linkit avautuvat uusiin välilehtiin]).
  3. Ilmianna homo- ja transfobiset kommentit. Jos somealusta ilmoittaa, ettei kommentti ole rikkonut somealustan yhteisösääntöjä, pyydä ilmiannon uudelleenarviointia, jos se on mahdollista.
  4. Tarjoa tukea homo- ja transfobiaa kokeneelle. Esimerkiksi voit sanoa suoraan kommentoinnin epäreiluudesta, kysyä miten hän voi ja ohjata hänet juttelemaan jonkun aikuisen kanssa kokemastaan. On tärkeää, että homo- ja transfobiaa kokevat tietävät, että ihmiset ovat heidän puolellaan.
  5. Tykkää kannustavista kommenteista. Tykkäämällä kivoista, kannustavista ja asiallista kommenteista osoitat, että kannustavalla kommentoinnilla saa myös tykkäyksiä, ja ettet hyväksy homo- ja transfobiaa. Tykkääminen myös nostaa kyseisiä kommentteja näkyvämmäksi kommenttikentässä, jolloin syrjivät ja asiattomat kommentit painuvat alaspäin kommenttikentässä ja saavat vähemmän huomiota.
  6. Tägää @suavarten_official Instagramissa tai Tiktokissa. Me puututaan kaikkeen syrjintään ja asiattomuuksiin, jota näemme.
  7. Ilmoita poliisille. Homo- ja transfobinen puhe voi olla myös rikos. Jos näet somessa sisältöä, kommentteja tai viestejä, joissa esim. uhkaillaan väkivallalla, kannustetaan väkivaltaan tai solvataan tiettyä ihmisryhmää tai ihmisiä, asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille. Kerää todisteet, kuten kuvakaappaukset viesteistä/kommenteista sekä kirjoittajan profiilista. Voit tehdä rikosilmoituksen tai nettivinkin poliisin nettisivuilla. Jos homo- tai transfobinen puhe tai uhkailu on kohdistunut tiettyyn henkilöön, voit ohjata häntä tekemään rikosilmoituksen aikuisen kanssa.

Tsekkaa myös nämä:

  • Verkkonuorisotalo Loiste [avautuu uuteen välilehteen].
    Verkkonuorisotalo Loiste on 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu verkkoyhteisö Discordissa. Toimintaan voivat osallistua kaikki alle 29-vuotiaat nuoret, jotka kuuluvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön, sateenkaariyhteisöön, tai joita nämä teemat koskettavat jollain tavalla. Toiminnassa kunnioitetaan jokaisen itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeutta.
  • Sinuiksi-palvelu [avautuu uuteen välilehteen].
    Sinuiksi-palvelun ammattilaiset antavat tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville ihmisille sekä heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Yhteydenoton aiheita voivat olla seksuaalinen suuntautuminen, seksi ja seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu. Sinuiksi-palvelu tarjoaa puhelinpäivystystä, anonyymin kysymyspalstan, henkilökohtaisia tapaamisia etänä, Sinuiksi-chatteja Tukinetissä ja Verkkonuorisotalo Loisteessa, sekä alueellisia vertaisryhmiä.
  • Seta ry:n sateenkaarisanasto [avautuu uuteen välilehteen].
  • Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen nettisivut [avautuu uuteen välilehteen].