”Vois kans ettii jonku sugardaddyn. Pitäisin sille vähän seuraa ja se maksais kaiken.”
Mitä on sokerideittailu?
Sokerideittailu on toimintaa, jossa toiselle ihmiselle maksetaan seurasta tai seksuaalisista teoista. Sokerisuhteen osapuolina ovat usein vanhempi ja varakkaampi sugardaddy tai sugarmama sekä nuorempi sugarbaby, joka vastaanottaa taloudellista tukea esimerkiksi rahan, lahjojen, matkojen tai elinkustannusten maksamisen muodossa.
Riskit sokerideittailussa
Usein somessa puhutaan sokerisuhteista, joissa sugardaddyn tai -maman kanssa käydään syömässä, shoppailemassa tai matkoilla. Sokerideittailu on kuitenkin epävarma tulonlähde, sillä sokerisuhde saattaa päättyä milloin tahansa. Todellisuus on myös usein fyysisempää ja sokerisuhteisiin saattaa sisältyä hyväksikäyttöä taloudellisen riippuvuuden aiheuttaman epätasa-arvon takia. Kyse on harvoin pelkästä ajanvietosta.
Vastikkeen tarjoajalla on usein enemmän valtaa seksuaalisissa päätöksissä. Mahdollisen sugardaddyn tai -maman taka-ajatuksena saattaa olla saada seksiä mahdollisimman halvalla nuorelta, joka ei osaa pitää rajoistaan kiinni. Pahimmassa tapauksessa riski on altistua riippuvuussuhteessa väkivallalle, manipulaatiolle ja vainoamiselle.
Nuorten keskuudessa
Vastineen tarjoaminen tai lupaaminen alaikäiselle seksuaalisesta teosta tai sen yritys on rikos. Suhteen toisen osapuolen ollessa alaikäinen kyseessä ei ole koskaan sokerideittailu vaan hyväksikäyttö. Vain aikuisten välisestä sokerideittailusta voi puhua sokerideittailuna. Kun aikuinen houkuttelee lasta seksuaalisiin tarkoituksiin esimerkiksi kehumalla tai lahjomalla, voidaan puhua groomingista. Groomingista löydät lisää tietoa täältä.
Sokerideittailuilmiön normalisoituessa, siihen törmää yhä enenemissä määrin arkisilla vuorovaikutusalustoilla, joten se luonnollisesti kiinnostaa nuoria. Kuitenkin myös sokerideittailuun liittyvistä vaaroista ja haitoista tulisi puhua avoimesti ja suoraan. Sokerideittailuun liittyviä haavoittavia kokemuksia ennaltaehkäisevässä työssä tärkeitä elementtejä ovat seksuaali- ja turvataitokasvatus, mielenterveyden tukeminen sekä turvallinen ja hyväksyvä yhteisö ja luotettavat aikuiset, joille nuori voi matalalla kynnyksellä tulla kertomaan kokemuksistaan.