Rasismi on ihmisryhmän tai sen jäsenen ihmisarvon alentamista. Rasismi tarkoittaa sitä, että toista ihmistä ei nähdä arvokkaana yksilönä, jolla on omat yksilölliset tunteensa, historiansa ja kokemuksensa. Sen sijaan hänet nähdään ensisijaisesti tietyn ihonvärin / kulttuurin / uskonnon / äidinkielen edustajana.
Rasismi on…
- huutelua, nimittelyä, “sanoilla kikkailua”, loukkaavia “vitsejä” ja slurrien* käyttöä sekä muuta ennakkoluuloista, tiedon puutteesta ja pelosta kumpuavaa puhetta ja tekoja, jotka alentavat ja halventavat tiettyjä ihmisryhmiä.
- ilmeitä, eleitä, välttelyä, ulkopuolelle jättämistä, eristämistä ja jopa fyysistä väkivaltaa.
- pieniä, “hyväntahtoiseksi” tarkoitettuja tekoja, sanoja ja huomatteluja, joilla kuitenkin vahvistetaan toisen “erilaisuutta ja eksoottisuutta” suhteessa muihin. Tällaisia kommentteja kutsutaan mikroaggressioiksi.
- piilossa yhteiskunnan rakenteissa ja toiminnassa, kuten koulutuksessa, työelämässä, asuntomarkkinoilla, palveluissa, juhlapyhissä ja lainsäädännössä.
- rasismia, vaikkei sen tekijä olisikaan tietoinen toimintansa tai puheensa rasistisuudesta. Oleellista on, onko tekojen ja puheen vaikutus rasistinen.
*slurri tarkoittaa sanaa tai ilmaisua, joka on halventava ja jolla yritetään halventaa nimenomaan vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Slurrien käyttö on loukkaavaa, vaikka slurreja käyttäisi vahingossa ja tietämättömyyttään.
Rasismi voi olla rikos – myös somessa
Jos rikoksen motiivina on ennakkoluulo tai vihamielisyys tiettyä ihmisryhmää kohtaan, voidaan puhua viharikoksesta. Periaatteessa mikä tahansa rikoslain mukaan rikokseksi määritelty teko voi olla viharikos.
Somessa rasistinen puhe voi olla rangaistavaa vihapuhetta ja viharikos. Rangaistava vihapuhe kohdistuu johonkin ihmisen tai ihmisryhmän ominaisuuteen, kuten ihonväriin, syntyperään, uskontoon tai etniseen taustaan. Jos rangaistava vihapuhe kohdistuu yhteen ihmiseen, ketä esimerkiksi uhataan väkivallalla tai kenestä levitetään valheellista tietoa, kyseessä voi olla esimerkiksi kunnianloukkaus tai laiton uhkaus. Jos rangaistava vihapuhe kohdistuu koko ihmisryhmään esimerkiksi hyväksymällä ja toivomalla väkivaltaa ja syrjintää kyseistä ihmisryhmää kohtaan, kyseessä voi olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan.
Mitä jos minuun kohdistetaan rasismia somessa?
Jos sinuun kohdistetaan somessa sisältöä, kommentteja tai viestejä, joissa esim. ihonvärisi tai kulttuurisi takia sinua…
- uhkaillaan väkivallalla,
- solvataan, halvennetaan,
- levitetään valheellisia, loukkaavia tietoja tai
- kohtaan kannustetaan väkivaltaan
asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille rikosilmoituksen tai nettivinkin kautta. Voit myös tehdä ilmoituksen Yhdenvertaisuusvaltuutetulle.
- Klikkaa tästä tekemään rikosilmoitus netissä [avautuu uuteen välilehteen]
- Klikkaa tästä tekemään nettivinkki [avautuu uuteen välilehteen]
- Klikkaa tästä ottamaan yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun [avautuu uuteen välilehteen]
Voit tulla kysymään neuvoa ja juttelemaan rasismikokemuksistasi myös meille Sua varten somessa -tiimiläisille. Meihin saa yhteyttä Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa. Katso yhteystietomme täältä: Nuorelle.
5+1 vinkkiä miten voit puuttua rasismiin somessa
Rasismin tuomitseminen ja vastustaminen on meidän kaikkien vastuulla. On kuitenkin erityisen tärkeää, että ihmiset, jotka eivät itse koe rasismia, puuttuvat rasismiin. Tässä alla on listattuna 6 vinkkiä, joita voit alkaa käyttää jo tänään!
- Tunnista ja nimeä rasismi. Rasistisia kommentteja ja puhetta ei pidä ohittaa. Pyri olemaan asiallinen, mutta jämäkkä. Voit sanoa rasistiseen puheeseen esimerkiksi:”Toi sana on rasistinen, älä käytä sitä“, “Ei oo ok puhua toisista tolla tavalla“, “Tollanen kommentointi on asiatonta“.
- Ilmianna rasistiset kommentit. Rasististen kommenttien ja puheiden ilmiantaminen on tärkeää, jotta somealustat saavat poistettua kommentit ja etteivät muut, erityisesti rasismia elämässään kohtaavat, joudu näkemään näitä kommentteja. Mitä enemmän ja useammin rasistisia kommentteja jaksaa ilmiantaa, sitä paremmin somealustat oppivat tunnistamaan tietyt sanat ja kielenkäytön rasismina.
- Tarjoa tukea rasismia kokeneelle. Sä voit tarjota myötätuntoa ja tukea rasismia kokeneelle. Esimerkiksi voit sanoa suoraan rasistisen kommentoinnin epäreiluudesta, kysyä miten hän voi ja ohjata hänet juttelemaan jonkun aikuisen kanssa kokemastaan. On tosi tärkeää, että rasismia kokevat tietävät, että ihmiset ovat heidän puolellaan.
- Tykkää kannustavista kommenteista. Tykkäämällä kivoista, kannustavista ja asiallista kommenteista osoitat, että kannustavalla kommentoinnilla saa myös tykkäyksiä, ja ettet hyväksy rasismia. Tykkääminen myös nostaa kyseisiä kommentteja näkyvämmäksi kommenttikentässä, jolloin rasistiset ja muut asiattomat kommentit painuvat alaspäin kommenttikentässä ja saavat vähemmän huomiota.
- Tägää @suavarten_official Instagramissa tai Tiktokissa. Me puututaan kaikkeen rasismiin, syrjintään ja asiattomuuksiin, jota näemme.
- Ilmoita poliisille. Rasistinen puhe voi olla myös rikos. Jos näet somessa sisältöä, kommentteja tai viestejä, joissa esim. uhkaillaan väkivallalla, kannustetaan väkivaltaan tai solvataan tiettyä ihmisryhmää tai ihmisiä, asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille. Kerää todisteet, kuten kuvakaappaukset viesteistä/kommenteista sekä kirjoittajan profiilista. Voit tehdä rikosilmoituksen tai nettivinkin poliisin nettisivuilla. Jos rasistinen puhe tai uhkailu on kohdistunut tiettyyn henkilöön, voit ohjata häntä tekemään rikosilmoituksen aikuisen kanssa.
Tsekkaa myös nämä:
- Muudi (Yeesi) [avautuu uuteen välilehteen].
Muudi-hankkeen tavoitteena on edistää rasismia kokevien nuorten mielenterveyttä. Rasismilla viittaamme ihonväriin, syntyperään tai etniseen alkuperään perustuvaan syrjintään. Muudin kohderyhmää ovat 13-29-vuotiaat nuoret, jotka toivovat saavansa vertaistukea muilta nuorilta ja haluavat oppia lisää siitä, miten rasismi voi vaikuttaa mielenterveyteen. - Tunnista ja toimi -navigaattori [avautuu uuteen välilehteen]
- Nuoren antirasistin käsikirja (Tinashe Williamson & Thea Jacobsen 2022).
- Antirasistinen sanasto [avautuu uuteen välilehteen].
- Ei Rasismille -sivusto [avautuu uuteen välilehteen].
- Verkkokoulutus antirasismista ammattilaisille [avautuu uuteen välilehteen].