Nudet

Pitkähiuksinen nuori ottaa kuvaa itsestään puhelimella (selfie).

Mitä ovat nudet? Mitä tarkoittaa vaihtelu?

“Nude” tulee englannin kielen sanasta, joka tarkoittaa alastonkuvaa. Nudeissa näkyy paljaita tai vähäpukeisia intiimejä kehonosia, kuten genitaalialueita tai paljasta rintakehää. Vaihtelulla tarkoitetaan nudejen eli alastonkuvien vaihtelua. Vaihtelua toteutetaan yleensä eri somealustojen tai pikaviestimien, kuten Whatsapp ja Snapchat, kautta.

Kuka sitä tekee?

Nudeja lähettävät ja vaihtelevat kaiken ikäiset ja kaikkia sukupuolia edustavat henkilöt. Luottamuksellisessa suhteessa, jossa osapuolet ovat iältään lähellä toisiaan tai suojaikärajan ylittäneitä, suostumus on varmistettu ja yhteisesti on selvää, että suhteeseen kuuluu seksuaaliset jutut, nudejen lähettäminen voi olla kiva tapa toteuttaa seksuaalisuutta.

Nuorella on myös oikeus omiin seksuaalisiin suhteisiin sekä seksuaalisuuden toteuttamiseen verkkovälitteisesti samaan ikätasoon kuuluvien kanssa. Nuoren kokeilunhalu on normaali ja iloinen asia, jota kukaan ei saa käyttää hyväksi. Jokaisella nuorella on oikeus keholliseen ja seksuaaliseen kasvurauhaan myös somessa.

Mitä pitää ottaa huomioon nudejen lähettämisessä ja vaihtelussa?

Ei-toivotut nudet ovat yleinen seksuaalirikoksen muoto somessa.

  • Nudejen lähettäminen alle 16-vuotiaalle on rikos.
  • Nuden lähettäminen yli 16-vuotiaalle voi olla rikos.
  • Alle 16-vuotiaalta nudejen pyytäminen ja niiden lähettämiseen painostaminen on rikos.
  • Alastonkuvan hallussapito alle 18-vuotiaasta on rikos.
  • Toisen alastonkuvien levittäminen on rikos.
    Jos alle 16-vuotiaat haluavat lähettää ja saada nudeja toisiltaan, lakia sovelletaan samalla tavalla kuin alle 16-vuotiaiden välisessä seksissä. Nudeja ei saa säilyttää.

Seksuaalissävytteisen sisällön tai viestien lähettäminen alaikäiselle on rikos. Myös verkossa ja somessa tapahtuviin asioihin pätee Suomen suojaikärajat. Esimerkiksi nudejen pyytäminen tai lähettäminen alaikäiselle täyttää lapseen kohdistuvan seksuaalirikoksen tunnusmerkit. Vastuu tilanteesta on aina aikuisella ja vastaanottajan ikä täytyy selvittää ennen seksuaalissävytteisen materiaalin lähettämistä.

Suostumuksella tarkoitetaan sitä, että asiasta on yhdessä keskusteltu ja molemmat ovat sitä mieltä, että nudejen lähettäminen tai vaihtelu on ok. Suostumus on kertaluonteinen eikä tarkoita sitä, että henkilölle saisi aina lähettää alastonkuvia. Jatkuvalla kyselyllä kieltäytymisestä huolimatta, painostamisella ja kiristämisellä toiselta saatu “suostumus” ei ole pätevä. Ilman suostumusta myös suojaikärajan ylittäneelle henkilölle lähetetty nude voi täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Jos haluaa lähettää nudeja toiselle tai vaihdella alastonkuvia, on tärkeää pohtia ja selvittää ensin muutama asia:

  • Minkä ikäinen vastaanottaja on?
  • Onko kuvien lähettämiseen vastaanottajan suostumus?
  • Kuuluvatko seksuaaliset jutut teidän väliseen suhteeseenne?

On tärkeää huolehtia omasta yksityisyydestä ja turvallisuudesta. Nudejen lähettämisessä on aina riski siitä, että vastaanottaja tallentaa kuvan ja levittää sitä. Toisen nudejen levittäminen on silti rikos eikä koskaan kuvan lähettäneen syy.

 

Violetilla pohjalla viesti-ilmoitus Aatos-nimiseltä henkilöltä. Viestissä lukee "Laitoin yhden nuden suostumuksellisesti, mutta nyt sitä levitetään joka paikassa...".

5 VINKKIÄ MITÄ TEHDÄ, JOS OMAT NUDET LEVIÄÄ:

1. Ota kuvakaappaus sieltä, missä nude leviää. Ota kuvakaappaus myös kaikista viesteistä, joissa sinulle kerrotaan nudejesi leviämisestä. Mitä enemmän sinulla on kuvakaappauksia, sitä enemmän sinulla on todistusaineistoa.

2. Muista, että sinua kohtaan on tehty väärin. Sinä et ole tehnyt väärin.

3. Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle. Nudejen leviäminen vaatii aikuisen puuttumista tilanteeseen. Kertominen voi jännittää ja ahdistaa, mutta on tärkeää muistaa, ettei sinun tarvitse selvitä tästä yksin.

4. Tehkää aikuisen kanssa yhdessä rikosilmoitus. Nuden levittäminen on rikos, josta on tärkeää ilmoittaa viranomaisille ja polisiille.

5. Ilmoita asiasta ja kysy neuvoa. Jos näet omaa nudeasi leviteltävän jollakin sivustolla, voit ilmoittaa asiasta myös Nettivihjeeseen tai Nettivinkkiin poliisille. Voit myös aina tulla juttelemaan Sua varten somessa -tiimille ja kysymään neuvoa.

 

Violetilla pohjalla viesti-ilmoitus Tuisku-nimiseltä henkilöltä. Viestissä lukee "Laitoin yhdelle kivalle tyypille mun nuden ilman lupaa ja nyt se uhkaa poliisilla, mitä teen?".

5 VINKKIÄ NUORELLE, MITÄ TEHDÄ JOS ON LAITTANUT NUDEJA ILMAN LUPAA:

1. Tunnista, että olet tehnyt väärin. Omia nudeja ei saa laittaa ilman lupaa. On tärkeää, että nudejen vaihtelussa on aina molempien lupa. Vaikka kuinka tekisi mieli laittaa oma alastonkuva kivalle tai ihailemallesi tyypille, älä tee sitä, ellei hän ole sanonut, että haluaa saada sellaisen.

2. Pyydä anteeksi. On tärkeää, että pyydät vilpittömästi anteeksi heiltä, joita kohtaan olet toiminut väärin. Älä manipuloi, syyttele tai uhkaile, vaan pyydä anteeksi sitä, että olet toiminut väärin. Muista, että heidän ei ole pakko antaa sinulle anteeksi, eikä anteeksipyyntö estä rikosilmoituksen tekemistä.

3. Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle. On luonnollista, että tilanne ahdistaa. Sinua saattaa hävettää, nolottaa tai pelottaa, mitä nyt tapahtuu ja miten tilanne etenee, jos poliisi puuttuu asiaan. Yritä kertoa tapahtumasta luotettavalle aikuiselle. Asiasta puhuminen auttaa.

4. Muista, että et ole paha ihminen. Jotkut tekosi saattavat olla väärin ja epäkunnioittavia, ja teoista täytyy kantaa vastuu. Seuraukset voivat opettaa sinua toimimaan jatkossa paremmin. Vaikka tekosi voivat olla pahoja, sinä et ole paha ihminen. Tekosi eivät määritä loppuelämääsi ja sitä, millainen ihminen olet.

5. Kysy neuvoa. Jos kaipaat tilanteeseen apua, mutta et halua kertoa asiasta vielä lähipiirisi aikuisille, voit tulla kysymään apua ja juttelemaan Sua varten somessa -tiimin kanssa tai hyödyntää muita nuorille suunnattuja chat- tai puhelinpalveluja.