Safe sexting

Älypuhelin sängyllä tyynyn vieressä. Puhelimessa on auki snapchat-keskustelu, jossa näkyy Muru -nimisen lähettämät viestit Moi, mul ois yks juttu, haluisitko vaihdella tänää illalla.

Mitä on safe sexting?

Sexting tarkoittaa seksuaalisten viestien tai nudejen lähettämistä ja vaihtelua verkon välityksellä. Sexting ei ole ilmiönä uusi, vaan sitä on ollut aina.

Seksuaalisten viestien ja nudejen vaihtelu voi olla tavallinen osa yhteydenpitoa ja seurustelua. Se voi olla jännittävä tapa tutustua itseensä tai toiseen. Se on myös tapa tutustua omiin rajoihin ja tutkia omaa seksuaalisuuttaan. On kuitenkin aivan yhtä tavallista ja normaalia, ettei seurustelusuhteeseen kuulu seksuaalissävytteistä viestittelyä ja nudeja.

Intiimien kuvien ja viestien vaihtelu ja pyyteleminen on nuorten keskuudessa yhä yleisempää. Sextingissä ja nudejen vaihtelussa ei ole mitään väärää tai pahaa niin kauan, kun se tapahtuu kaikkien osapuolten yhteisessä ymmärryksessä. Toiselle ei saa koskaan laittaa seksuaalissävytteisiä kuvia tai viestejä ilman suostumusta! Jokaisella on oikeus vetää omat rajat ja jokaisella on velvollisuus noudattaa toisen henkilökohtaisia rajoja.

On hyvä pitää mielessä, että ilman suostumusta laitettujen, eli ei-toivottujen seksuaalisten viestien ja nudejen lähettäminen on aina seksuaalista häirintää ja jopa rikos.

Sextingiin liittyy myös muutamia riskejä, jotka kannattaa muistaa.

Jos yhteisistä pelisäännöistä ei ole sovittu tai luottamus toiseen rakoilee, voi seksuaalisten viestien ja kuvien lähettäminen jälkikäteen kaduttaa. Siksi kannattaa pohtia, millaisia ja kuinka tunnistettavia kuvia itsestään jakaa toiselle.

Viestit tai kuvat saattavat päätyä vahingossa väärälle henkilölle. Varsinkin kuvien päätyessä vääriin käsiin ne voivat lähteä laajaankin levitykseen ja pahimmassa tapauksessa päätyä rikolliseen toimintaan.

Kuvilla tai viesteillä voidaan myös yrittää kiristää. Kuvien levittäminen ja kiristäminen on laitonta. Tällaisen toiminnan kohteeksi joutuminen ei koskaan ole sitä kokevan vika. Kuvien ja viestien leviäminen voi aiheuttaa muun muassa syyllisyyden, ahdistuksen, pelon ja häpeän tunteita. Siksi on tärkeää, että asiasta voi kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle, joka pystyy auttamaan tilanteessa.

Sextingiin liittyviä riskejä ei voida kokonaan poistaa, mutta omalla toiminnalla riskejä voi pienentää.

5+1 VINKKIÄ Kuinka harjoitella turvallisempaa sextingiä:

1. Muista kaikkien suostumus! Suostumus pätee kaikkeen seksuaaliseen toimintaan, myös sextingiin. Varmistu siitä, että kaikki sextingiin osallistuvat osapuolet haluavat vastaanottaa tai lähettää kuvia. Kaikilta täytyy olla varmistettu suostumus, eli halu ja lupa olla mukana toiminnassa. Lupaa voi kysyä esimerkiksi näin: “Mitä sä aattelet nudeista? Haluisitko vaihdella sellasia mun kaa?” “Haluisitko kokeilla tuhmien viestien laittamista mun kaa?”.

  • Huomioi myös suojaikärajat – alle 16-vuotias ei voi antaa suostumusta seksuaaliseen toimintaan aikuisen/itseään huomattavasti vanhemman henkilön kanssa. Suojaikäraja on 18 vuotta, jos aikuinen on luottamussuhteessa nuoreen, esim. valmentaja, opettaja tai ohjaaja.

2. Kenelle lähetät? Mieti, onko tämä henkilö sellainen, keneen voit luottaa. Tarkista myös, että viestit ja kuvat ovat menossa oikealle henkilölle.

3. Ota kuva harkiten. Pohdi, millaisia kuvia haluat itsestäsi jakaa ja kenelle. Jos haluat lähettää itsestäsi paljastavan tai alastonkuvan, pyri laittamaan sellainen kuva, jossa ei näy kasvojasi ja josta sinua ei voi tunnistaa.

4. Poista sinulle laitetut kuvat. Ota tavaksi poistaa sinulle lähetetyt alastonkuvat sen sijaan, että tallentaisit niitä mihinkään. Ennen kuvien vaihtelua kannattaa aina sopia kuvien vaihteluun osallistuvien kanssa, mitä kuville tehdään niiden vastaanottamisen jälkeen. Alle 18-vuotiaiden nuorten alastonkuvat on poistettava puhelimesta niiden vastaanottamisen jälkeen.

5. Älä jaa muiden nudeja ja viestejä. Älä lähetä sinulle laitettuja alastonkuvia tai viestejä eteenpäin. Nudejen lähettäminen kolmannelle osapuolelle on rikos! Rangaistuksena voi olla sakkoja tai jopa vankeutta. Erityisen rangaistavaa on alle 18-vuotiaiden alastonkuvien eteenpäin levittäminen, mutta kuvien levittäminen on rikos kuvissa olevan henkilön iästä riippumatta. Myöskään toisten lähettämiä seksuaalisia ja yksityisiä tietoja sisältäviä viestejä ei saa jakaa muille. Kuvien levittämisestä voi tulla seurauksia myös alle 15-vuotiaille, vaikka he eivät ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa.

+ 1 Yksityisasetukset kuntoon! Harkitse, mitä tietoja jaat somessa. Mieti, asettaisitko tilisi yksityisiksi ja seuraajalistasi piiloon. Koko nimesi ja asuinpaikkasi kertomista kannattaa välttää somessa erityisesti entuudestaan tuntemattomille.

 

Violetilla pohjalla viesti-ilmoitus Säde-nimiseltä henkilöltä. Viestissä lukee "oon vaihdellu kuvia kivan tyypin kaa mut nyt alko epäilyttää ja kaduttaa...".

5 VINKKIÄ MITEN TOIMIA JOS OMA NUDE / VIESTITTELY KADUTTAA:

1. Yritä rauhoittua. Ahdistus voi olla voimakasta, mutta sinulla ei ole juuri nyt hätää.

2. Et ole tehnyt mitään väärää, jos olette vaihdelleet kuvia ja viestejä suostumuksellisesti. Sexting on normaalia ja on yhtä normaalia, ettei sexting tunnukaan enää mukavalta. Pyydä kuvan vastaanottanutta henkilöä poistamaan kuva ja kerro, että sen säilyttäminen on laitonta. Jos olet laittanut kuvia tai viestejä itseäsi huomattavasti vanhemmalle tyypille tai aikuiselle, on tapahtuma heidän vastuullaan. Aikuinen ei saa suostua siihen, että lapsi lähettää hänelle nudeja!

3. Tallenna keskustelu. Ota sinun ja toisen osapuolen välisestä viestittelystänne kuvakaappaus tai näytöntallennus varmuuden vuoksi. Kuvakaappaus keskustelustanne on tärkeä esimerkiksi silloin, jos kuvan vastaanottanut henkilö ei suostuisikaan poistamaan kuviasi.

4. Kerro asiasta turvalliselle aikuiselle, esim. vanhemmalle, opettajalle tai koulukuraattorille. Erityisesti, jos kuvien laittamisen katuminen vaikuttaa hyvinvointiisi ja arkeesi, on tärkeää, että saat tukea tilanteen läpikäymiseen.

5. Pohdi omia rajojasi tulevaisuutta varten. Onko kuvien laittaminen sellaista, mitä haluat tehdä? Millaisten kuvien laittaminen tuntuu hyvältä, millaisten pahalta? Seuraavalla kerralla tiedät taas paremmin, missä omat rajasi menevät. <3

 

Violetilla pohjalla viesti-ilmoitus Luukas-nimiseltä henkilöltä. Viestissä lukee "Vaihdeltin yhden tyypin kaa tosi vihjailevia ja seksuaalisia viestejä ja nyt se levittää niitä kaikille. Mitä teen?".

5 VINKKIÄ MITÄ TEHDÄ, JOS OMIA VIESTEJÄ LEVITETÄÄN:

1. Ota kuvakaappaus sieltä, missä viestejäsi levitetään. Ota kuvakaappaus myös kaikista viesteistä, joissa sinulle kerrotaan omien viestiesi leviämisestä. Mitä enemmän sinulla on kuvakaappauksia, sitä enemmän sinulla on todistusaineistoa.

2. Muista, että sinua kohtaan on tehty väärin. Sinä et ole tehnyt väärin.

3. Pyydä henkilöä, joka viestejäsi levittää, lopettamaan. Voit muistuttaa häntä siitä, että hän syyllistyy rikokseen jakaessaan viestejäsi eteenpäin.

4. Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle. Omien seksuaalissävytteisten viestien leviäminen vaatii aikuisen puuttumista tilanteeseen. Kertominen voi jännittää ja ahdistaa, mutta on tärkeää muistaa, ettei sinun tarvitse selvitä tästä yksin.

5. Tee aikuisen kanssa yhdessä rikosilmoitus. Sexting-viestien voidaan katsoa olevan arkaluontoista materiaalia, joiden levittäminen ulkopuolisille on rikos. Voit myös aina tulla juttelemaan Sua varten somessa -tiimille ja kysymään neuvoa.

 

Violetilla pohjalla viesti-ilmoitus Olivia-nimiseltä henkilöltä. Viestissä lukee "Harrastin sextingiä yhden tyypin kaa ja haluaisin lopettaa, mut se ei suostu vaan jatkaa vaan...".

5 VINKKIÄ MITÄ TEHDÄ, JOS HALUAT LOPETTAA SEXTINGIN, MUTTA TOINEN EI SUOSTU:

1. Ota kuvakaappaus keskustelustanne. Kuvakaappaus tai näytöntallennus on tärkeä todiste siitä, millä tavoin toinen jatkaa häiritsemistäsi.

2. Pyydä häntä lopettamaan. Voit muistuttaa, että ilman lupaa laitetut seksuaalissävytteiset viestit ovat seksuaalista häirintää ja laitonta. Sinulla on oikeus omiin rajoihisi ja siihen, ettet joudu vastaanottamaan viestejä joita et halua saada. Se, että olet aiemmin suostunut sextingiin, ei tarkoita sitä, että sextingiin täytyy suostua aina.

3. Estä henkilö. Estämällä hän ei pääse enää laittamaan sinulle viestiä. Sinulla on täysi oikeus estää henkilöt, jotka eivät kunnioita rajojasi.

4. Tehkää aikuisen kanssa yhdessä rikosilmoitus. Aikuiselle kertominen voi jännittää ja ahdistaa, mutta on tärkeää muistaa, ettei sinun tarvitse selvitä tästä yksin. Seksuaalissävytteisten viestien laittaminen ilman lupaa on rikos, josta on tärkeää ilmoittaa viranomaisille ja polisiille.

5. Juttele asiasta. Seksuaalissävytteisten viestien saaminen haluamattaan voi olla hyvin ahdistavaa ja herättää monenlaisia tunteita. On tärkeää, että niistä pääsee juttelemaan. Voit myös aina tulla juttelemaan Sua varten somessa -tiimille.

 

Henkilö istuu ulkona kalliolla selkä kameraan päin ja pitää kädessään puhelinta, jonka äyttö on mustana. Henkilöllä on nahkatakki ja siniset farkut.

VINKKEJÄ LASTEN JA NUORTEN VANHEMMILLE

Aikuisilla saattaa olla paljon ennakkoluuloja nudejen vaihtelua kohtaan ja usein siihen suhtaudutaan varauksella. Mitä vanhemman tai muun lapsen lähiaikuisen kannattaisi suhtautua nuorten väliseen sextingiin? Miten kannattaa reagoida, jos oma nuori kertoo omien nudejensa leviämisestä?

Some on monelle nuorelle tärkeä osa elämää ja merkittävä keino pitää yhteyttä ja yllä sosiaalisia vuorovaikutussuhteita. Jos nuoren omat nudet leviävät, voi tuntua luontevalta kieltää nuorelta somen käyttäminen ja kannustaa nuorta poistumaan somesta. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä ratkaisu. Vanhempi voi kokea, että somen kieltäminen suojelee nuorta, mutta monelle nuorelle se tuntuu rangaistukselta. Täyskieltojen sijaan kannattaa keskittyä keskusteluyhteyden ylläpitämiseen nuoren kanssa.

Keskustelemalla avoimesti ja olemalla kiinnostunut nuoren somekäyttäytymisestä jo alusta alkaen, nuori todennäköisemmin uskaltaa kysyä neuvoa, kun törmää somessa johonkin sellaiseen, mikä saa heidän olonsa epämukavaksi. Vanhemman ei kannata pelätä ikävien ilmiöiden esiin nostamista ja niistä kysymistä. Kun aikuinen pystyy puhumaan vaikeistakin asioista nuoren kanssa jo etukäteen, on nuoren helpompi ottaa puheeksi myös tilanteet, joissa häntä kohtaan on toimittu väärin.

Vanhempien on tärkeää keskustella lapsen kanssa suostumuksesta somessa jo varhain. Jo pienet älypuhelinta käyttävät lapset saattavat vastaanottaa tai lähettää itse ei-toivottuja viestejä ja kuvia. Puutteellinen turvataitokasvatus voi johtaa siihen, joka voi johtua siitä, ettei lapsi tunnista riskejä tai tiedä mikä on oikein, minkä lisäksi hän on alttiimpi muiden lasten tai aikuisten painostamiselle ja uhkailulle somessa.

Kuinka puhua nuoren kanssa sextingistä

  • Keskustele nuoren kanssa ilmiöistä. Ota keskustellessa huomioon lapsen ikä ja kehitystaso. On eri asia puhua suoraan nudeista ja seksistä pienen koululaisen kanssa tai 13-vuotiaan nuoren kanssa. Silti myös pienen koululaisen on tärkeää tietää, millaisista hänen näkemistään kuvista täytyy heti kertoa vanhemmalle. Keskustele esimerkein ja kysymyksiä esittäen.
    “Onko sinun mielestäsi oikein”, “mitä mieltä olit”, ”oletko koskaan törmännyt tällaiseen…” ja “mitä ajattelet, kun…” ovat hyviä kysymyksiä lähteä liikkeelle. Voit käyttää keskustelun herättäjänä ja tukena esimerkiksi Sua varten somessa -materiaaleja.
  • Kysy nuoren ajatuksia nudejen vaihtelusta ja sextingistä. Kysy, mitä hänen kaveripiirissään ajatellaan kuvien vaihtelusta ja mitä hänen mielestään voisi tapahtua, jos kuvat lähtisivät leviämään. Jutelkaa siitä, mikä tekee nudejen vaihtelusta ja sextingistä turvallista.
  • Puhu keskinäisestä luottamuksesta ja toisen kunnioittamisesta. Kukaan ei ansaitse, että hänen luottamustaan rikotaan tai yksityisyyttään loukataan. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus siihen, että heidät kasvatetaan ilmaisemaan oma suostumuksensa ja kunnioittamaan muiden rajoja.
  • Kerro, että on tosi OK kieltäytyä sextingistä. Jokaisella on oikeus sanoa ei. ”Ei”:n saa sanoa kenelle tahansa, myös tutulle ja luotettavalle henkilölle. Pohtikaa yhdessä, mistä voi tietää, haluaako kokeilla sextingiä ja mistä tietää, jos se ei tunnukaan hyvältä. Jutelkaa myös siitä, miltä tuntuu, jos joku sanoo itselle ei. Miten itse voi oppia kunnioittamaan toisen rajoja?
  • Kerro nuorelle, että hän voi aina kääntyä puoleesi ja että autat häntä selvittämään asiaa, jos hän kokee painostusta viestien tai kuvien lähettämiseen. Yhtä tärkeää on, että nuori voi tulla kertomaan sinulle, jos on itse lähettänyt nudeja ilman toisen lupaa. Teidän keskusteluyhteytenne on tärkein suoja, mitä nuoresi voi saada. Sinä olet nuorelle tärkeä! On tärkeää, että nuorella on sellainen olo, että hän voi luottaa siihen, että sinä olet hänen tukenaan aina.