Olemme digitaalisen nuorisotyön edelläkävijöitä ja rohkeita uudistajia. Kehittämämme jalkautuvan somenuorisotyön malli on voittanut mm. Vuoden 2022 Nuorisotyön tunnustuspalkinnon.
Verkko, netti, digi, some… Meille digitaalinen nuorisotyö tarkoittaa digitaalisilla alustoilla toimimista ja digitaalisten laitteiden käyttämistä työssämme. Seuraamme jatkuvasti miten eri digialustat ja sosiaalinen media kehittyvät ja pyrimme pysymään muutoksissa mukana.
Olemme aallonharjalla ja tiedämme, mitä lasten ja nuorten someen kuuluu juuri tänään.
Sosiaalisen median eri alustat ovat tiivis osa useimpien nuorien ja lasten arkea ja tärkeä vuorovaikutus- ja harrastusympäristö. Suomalainen nuori viettää aikaansa internetissä viikossa keskimäärin 35-42 tuntia, joista sosiaalisen median palveluita noin 15-20 tuntia (Ebrand: Some ja nuoret 2022). Siksi myös meidän turvallisten aikuisten on hyödyllistä tuoda läsnäolomme ja tukemme digitaalisille alustoille – siis sinne, missä nuoretkin arjessaan liikkuvat.
Me olemme Suomen ainoa toimija, joka työskentelee lasten ja nuorten parissa suoraan nuorten suosimilla somealustoilla.
Somealustoilla työskentely tarkoittaa meille kolmea asiaa:
- Jalkautuvaa sometyötä, jonka avulla löydämme ja tuemme nuoria, jotka kokevat somessa kaltoinkohtelua sekä puutumme somealustoilla tapahtuvaan häirintään,
- Auttamistyötä ja yksilötukea, jota teemme somealustojen yksityisviesteissä,
- Seksuaali- ja turvataitokasvatusta, jota teemme tuottamalla sisältöjä somealustoille.
Jalkautuva sometyö
Klassinen määritelmä jalkautuvasta nuorisotyöstä tarkoittaa sitä, että nuorisotyöntekijät lähtevät nuorisotiloilta olemaan läsnä paikkoihin, joissa nuoret viettävät aikaansa (esim. puistot, skeittiparkit, ostarit). Digitaalinen jalkautuva nuorisotyö tarkoittaa samaa, mutta digitaalisissa ympäristöissä kuten Discord-kanavilla, pelistriimeissä tai sosiaalisen median alustoilla. Näin tuki, läsnäolo ja nuorten tavoittaminen siirretään tapahtumaan alustoille, joissa nuoret viettävät aikaansa. Jalkautuvan työn keskeinen idea on se, että tukea tarjotaan myös muualla kuin valmiina olevissa, nuoria odottavissa tiloissa ja chat-ikkunoissa, joiden aukioloajat nuori joutuu muistamaan ja jonne hän joutuu erikseen siirtymään.
Digitaalinen jalkautuva nuorisotyö ja Sua varten somessa -tiimi menevät sinne, missä nuoret ovat.
Me Sua varten somessa -tiimissä teemme jalkautuvaa sometyötä, jolla tarkoitamme jalkautumista suoraan sosiaalisen median alustoille kuten TikTokkiin, Snapchatiin ja Instagramiin vuorovaikuttamaan ja tukemaan nuoria. Keskeinen osa työtämme on aktiivinen, kannustava ja lempeä läsnäolo. Nuori voi myös kutsua meidät apuun merkitsemällä eli ”tägäämällä” sometilimme esimerkiksi TikTok-videoon, jonka kommenteissa tapahtuu kiusaamista. Tägäyksen asiosta näemme videon kommentit nopeasti ja puutumme tilanteeseen. Tägääminen on nuorten keskuudessa suosittua ja jopa 99% nuorista kokee hyödylliseksi, että sosiaalisessa mediassa on Sua varten somessa -kaltainen nuoria auttava toimija. (#MPsuavarten -kysely 2023, n=1500).
Me olemme ne somen välkkävalvojat, jotka nuori voi kutsua apuun, kun tilanne vaatii aikuisen puuttumista tai kun nuori ei tiedä, kuinka toimia.
Jalkautuvan sometyön avulla vahvistamme nuoria ja heidän minäkuvaansa. Tuemme nuorten toimijuutta ja osallistumisen kokemuksia somessa ja muistutamme, mikä on ok ja mikä ei. Ymmärrämme somessa tapahtuneita tilanteita ja miten pahalta ne voivat tuntua. Otamme nuoren kertoman vakavasti ja olemme aina nuoren puolella.
Jalkautuva sometyö on tärkeä tapa saavuttaa lapsia ja nuoria sekä auttaa heitä löytämään tukea. Mallia hyödyntämällä puutumme aktiivisesti näkemäämme kaltoinkohteluun ja tulemme paikalla, kun jotain pahaa sattuu tai kun jotakin pahaa uhkaa tapahtua.
Jalkaudu someen! Käsikirja nuorten kanssa työskenteleville
Olemme kirjoittaneet jalkautuvasta sometyöstä käsikirjan, jonka pääset lataamaan Materiaalit -sivulta.
Auttamistyö somessa
Auttamistyöllä tarkoitamme somen yksityiskeskusteluissa käytävää ja nuorta tukevaa yksilöllistä auttamistyötä. Nuoret voivat laittaa meille yksityisviestiä kaikilla somealustoilla, joissa olemme läsnä. Alustojen yksityisviestikanavat ovat aina auki eli nuori voi laittaa meille viestiä riippumatta kellonajasta tai viikonpäivästä. Vastaamme ja reagoimme viesteihin arkisin, aina mahdollisimman pian. Keskustelut nuorten kanssa jatkuvat yhdestä illasta useisiin viikkoihin riippuen nuoren tilanteesta ja tuen tarpeesta. Tarvittaessa olemme yhteydessä myös nuoren vanhempiin sekä viranomaisiin.
Me olemme se turvallinen isosisarus somessa, jolle lapsi tai nuori voi tulla kertomaan mieltä painavista asioista luottamuksellisesti.
Usein yksityiskeskustelumme jälkeen nuori jää vielä seuraamaan sometiliämme saaden yksilöllisen tuen lisäksi vahvistavaa tukea myös sisällöistämme sekä oppien lisää ilmiöistä ja siitä kuinka huolehtia omista rajoistaan somessa.
Seksuaali- ja turvataitokasvatusta somessa
Seksuaali- ja turvataitokasvatus näkyy kaikissa työmuodoissamme. Kasvatamme lapsia ja nuoria niin yksityiskeskusteluissa kuin jalkautuvan työn avulla. Tämän lisäksi teemme suunnitelmallista ja aktiivista viestintää ja sisällöntuotantoa sometileillemme TikTokiin, Snapchatiin ja Instagramiin. Sisällöntuotannon avulla lisäämme jo pienten lasten ja nuorten tietoa. Sisältömme ovat suunnattu suoraan nuorille ja tehty nuorten kielellä ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi. Postaustemme ja videoidemme aiheeet kumpuavat suoraan nuorten maailmasta, mikä auttaa nuoria samaistumaan niissä näytettyihin tilanteisiin.
Kiinnostavan ja nuoria puhuttelevan sisällöntuotannon kautta tavoitamme päivittäin tuhansia nuoria.
Sitoutamme nuoria seuraajia onnistuneesti, mistä kertovat sometiliemme seuraajamäärät. Teettämämme kyselyn mukaan 89 % nuorista on saanut sisällöistämme uutta tietoa seksuaalisesta häirinnästä tai kiusaamisesta (#MPsuavarten 2023). Sisällöt myös madaltavat nuorten kynnystä tulla juttelemaan kanssamme ja kannustavat nuoria kutsumaan meitä puuttumaan kaltoinkohtelun tilanteisiin somessa.
Kysy lisää työstämme!
Haluatko kuulla lisää jalkautuvan sometyön mallista tai kouluttaa tiiminne tekemään jalkautuvaa sometyötä? Tahdotko tietää lisää nuorten somemaailmasta tai ilmiöistä, joita nuoret siellä kohtaavat?
Kysy meiltä teidän tarpeisiinne räätälöityjä jalkautuvan sometyön koulutuksia. Ota yhteyttä Yhteystiedot -sivulta löytyvällä lomakkeella.
Muista myös tilata pari kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa nuorten kuulumisia suoraan somemaailmasta. Pääset tilaamaan uutiskirjeen sivuston alareunasta.
Tämän sivun kuvien kuvaajat:
Ainomaija Mikola (artikkelikuva) 2022
Jenni Suhonen (Jalkaudu someen! -käsikirjan kuva) 2022
Juho Laitinen (muut kuvituskuvat) 2022